dec. 08. 2013

Európai adatvédelmi kutatási együttműködésben vesz részt az Szegedi Tudományegyetem

logo_cost.jpg

A Szegedi Tudományegyetem 2013. októberétől tagja lett az Európai Unió egyik COST (European Cooperation in Science and Technology) projektjének. Az együttműködés multimédia tartalmak személyazonosításra alkalmatlanná tételével foglalkozó kutatócsoportokat fog össze, segíti a közös kutatómunkát. A Természettudományi és Informatikai Kar valamint a Állam- és Jogtudományi Kar kutatói vesznek részt a munkában.

A magyar állampolgárok információs önrendelkezésének kulcsa az állam kezében van. Az új adatvédelmi törvény (Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény) továbbra is az állam korlátlan jogát kodifikálja ahhoz, hogy kénye-kedve szerint személyes adatokat gyűjtsön egy általa kitalált célból az emberekről. Ez a fajta arrogancia és állami túlhatalom ismeretlen az európai tagállamokban. Talán ennek is tudható be az, hogy Magyarországon egyelőre nem létezik privacy research - amelynek a célja az lehetne, hogy világos határvonalat állítson fel az állam számára, hogy meddig mehet el. Egyelőre ilyen határvonal nem létezik, gondoljunk a személyes egészségügyi élettörténetet tároló kényszer adatbázis létrehozásának tervére. Az állampolgárok ellen kényszerintézkedéseket vezethetnek be bármikor, egyenlőre minden magyar állampolgár információs rab.

Az Európai Unió jó néhány nagy költségvetésű privacy research projektet támogatott az FP7 keretprogramban. Ebben magyar résztvevők nem igazán voltak. Jelen COST együttműködés elődjének tekinthető a RESPECT (Rules, Expectations & Security through Privacy-Enhanced Convenient Technologies), amely a hatékony bűnüldözés érdekében végzett megfigyelés és a magánszféra egynsúlyával foglalkozik, az Interpol is segíti a kutatást. A bűncselekmények megelőzésére (nem csak a felderítésére) szükség van, azonban itt is törekedni kellene az arányosság követelményének betartására. Vö. a magyar rendőrség szervezett bűnözés elleni szerve a terrorizmus és a szervezett bűnözés megelőzése érdekében 2014. január 1-től 5 évig gyűjti a külföldre utazó magyar állampolgárok - az ide érkező külföldi állampolgároké mellett - repülőjegy adatait, az ún. PNR (Passanger Name Record) rekordot. Abból kiindulva, hogy a kiutazók rendszerint szervezett bűnözők, akik nemzetközi bűnözők közötti egyeztetésre utaznak repülővel, de legalábbis terroristák.

A COST IC1206 De-identification of multimedia content for privacy purposes című projektben 27 COST-tagállam vesz részt, és 2 kívülálló ország 1-1 kutató kollektívája vesz részt. Magyarország csak véletlenül, utólag tudott csatlakozni - egy személyes ismeretségnek és jó barátságnak köszönhetően. A csatlakozás lehetősége akkor nyílt meg, amikor a COST projekt koordinátora meghívott a RESPECT konferencia ljubljanai workshopjára.

A multimédia tartalom a projekt értelmezésében video, hang és szöveg állományokat jelent. Négy munkacsoport működik, amelyek sorrendben a biometrikus azonosítók, a nem-biometrikus azonosítók eltávolításával (torzításával), a személytelenné tett adatok alkalmazási lehetőségeivel, végül a személytelenné tétel etikai, bioetikai, társadalmi és jogi szempontjaival foglalkozik. Ez utóbbi témakör áll a személyes érdeklődésem középpontjában. Az Informatikai Tanszékcsoportban a beszédfeldolgozó munkacsoport, a Képfeldolgozás Tanszék, és a természtes nyelvi csoport is találhat érdekes feladatokat a projektben, a jogi kar kutatói a negyedik munkacsoportban végezhetnek kutatásokat.

Az Európai Unió 4.5 millió EUR támogatást adott a 2017. márciusig tartó munkához, amelyet főleg fiatal PhD. hallgatók és frissen doktorált kutatók képzésére, utazásaira, tanulmányutakra, nyári iskolákra lehet költeni. A projekt konferenciái publikációs lehetőséget nyújtanak a következő generáció kutatóinak.

Dr. Alexin Zoltán

süti beállítások módosítása