aug. 07. 2014

Plágium 2

Újabb tanulságos eset csalás/lopás témában.

A TüdősBlogban már korábban is többször szó volt rossz gyakorlatról, de ez a darab talán túltesz azokon. Most a CIT nevű számítástudományi folyóirat nyomtatott változatában leltem föl a történetet. A hálózaton keresztül is elérhető ez a szerkesztőségi üzenet.

A kacifántos történet lényege, hogy a folyóirat egy 2005-ös cikkét nagy részben lemásolva, ábrákat átvéve, de tudatosan megtévesztve a bírálókat helyenként alkalmasan átírva ugyane újságban ezt közlésre benyújtották és közölték a bűnös szerzők 2012-ben. Az üzlet olyan jól sikerült, hogy a szerzők megismételték, és még egy bőrt lehúztak a rókáról. Ez alkalommal az International Journal of Computer Applications lapjain.

Nyilván hatékonyabb már megjelent cikket átpofozni, mint kutatómunka után cikket írni. És ez jobb eséllyel is lesz elfogadható. Ezek az etikátlan esetek persze kivételesek, és a jó gyakorlatot folytatók megerősítése végett az elkövetőket ki is tiltották a folyóiratból, kitörölték a lopott cikket az archívumból, és az eredeti cikk szerzőit is értesítették a törpéntekől. A hibázó indiai szerzők elismerték a fejükre olvasott dolgokat és elnézést kértek.

A bűnös lélek cikkek adatai elérhetők csokorba gyűjtve a Hannoveri Egyetem egy FreeSearch nevű vendégoldalán. A folyóirat használt ugyan plágium kereső programot, de az nem derült ki, hogy mikor: talán csak az eset ismertté válása után.

Csend, esti bor...

süti beállítások módosítása