dec. 25. 2013

Megtérülés

Vizsgafölügyelet közben fejben kiszámoltam az egyetemi informatika oktatás megtérülési idejét.

Olyan meglepő számot kaptam, hogy most rekapitulálom. Valahol azt olvastam, hogy a diplomás informatikusok kezdőfizetése a legmagasabb a végzettek között: 246 eFt/hó. Tegyük föl, hogy diploma és a tanulmányok nélkül úgy 110 eFt-ot keresne. Ez szerintem reális, és még nem is vettük figyelembe, hogy az érettségizettek munkanálkülisége magas. Másrészt aki sikeresen fölvételizik, az remélhetően amúgy is jól állna a munkaerő piacon. 

Mekkora az a tőke, aminek a reálhozama ezt a jövedelemkülönbséget adja? A Prémium Magyar Államkötvény 3%-ával számolva ez 136 eFt * 12 /0,03 = 54,4 MFt. Ennek tegyük fel, hogy felét a képzés hordja össze, felét a hallgató saját erőfeszítése. Minden esetre ez 1 nagy érték, ami a tanulmányok során létrejön.

Mibe kerül az oktatás? Na ezt nem lesz egyszerű meghatározni, de számoljunk először az állami támogatással. Ez idén úgy 13 MrdFt volt egyetemünk kb. 28 ezer hallgatójára. Tehát egy hallgatóévet 464 eFt-ból kell kihozni. Persze ez a költségvetési támogatás nem csak az oktatómunkát finanszírozza, hanem a kötelező kutatást is kellene...

Az Informatikai Intézetbe a könyvtár, stb. központi költségek levonása után kerülő állami eredetű költségvetés az 1600 saját hallgatóra vetítve ennek a felét sem adja. De mondjuk azt, hogy 1 informatikus diploma kb. 4 év x 464 eFt = 1,856 MFt-ba kerül az államnak. Persze súlyos költségek vannak a hallgatói oldalon is. 

Hogyan térül meg az állam befektetése? A végzett hallgató többlet járuléka (246-110) * 0,28 = 38 eFt havonta. Az állam informatikus diplomába való befektetése tehát már ez az egyszerű modell alapján is 1 856 / 38 / 12 = 4 év alatt megtérül. Számos, az egyenleget javító tényezőt nem vettem figyelembe: esetleges munkanélküliség, a kezdőfizetésnél 2-3 éven belül lényegesen többet keresnek, különben egy jó részüket segélyezni kellene stb. Valaki mondhatja, hogy az informatikus hallgatók nem mind végeznek. Ez sajnos így van, de az időnek előtte állásba menők fizetése sem kevesebb általában.

E fönti rendkívül kedvező megtérülés ellenére az informatikai felsőfokú képzést nehezítik a szabályozások azzal, hogy bár a többi képzésnek természetes módon be lehet szerezni a szükséges tanszereit (enzimek, vegyszerek, műszerek), számítógépeket évek óta tilos venni költségvetési pénzből. Másból sem nagyon lehet, nem is beszélve arról, hogy az erre alkalmasnak tűnő Európai pénzből működő pályázatok elszámolása azt igazolja, hogy e forrásokat nem oktatásra fordítottuk...

Mindenféle adatkorrekciót, illetve konstruktív modellkritikát örömmel veszek.

Csend, esti bor...

süti beállítások módosítása