8/25

Egy hete próbálom megemészteni, de nem sikerült.

Az ország talán legerősebb matfiz osztálya idei 25 érettségizőjéből 8an folytatják tanulmányaikat a Cambridge-i Egyetemen. Ezen fölül persze máshova is mennek külföldre. A + értelmezés az, hogy ilyen erős középiskolai képzésünk is van. A hírek szerint ennyien eddig még onnan sem kerültek be a világ vezető egyetemeire.

Persze az az elgondolkodtató, hogy jól járunk-e azzal, ha a legjobb érettségizők meghatározó továbbtanulási célországa nem hazánk. V.ö. Pálinkás József beszéde egyetemünk évnyitóján:

"Mert ha elhagyja egyetemeinket a néhány száz legkiemelkedőbb tudós, és nem a magyar egyetemeken tanul tovább az az ezer legtehetségesebb magyar diák, akiknek ma a világ bármely egyetemén jutna hely, akkor bizony véglegesen elvesztettük a versenyt".

Az egyik legjobb szegedi matfiz osztályból senki sem tanul az informatikai képzésünkben a 2. évfolyamon (a nem reprezentatív fölmérésem szerint - remélem nagyot tévedek). A tendenciát éreztük már az utóbbi időben, de az elmúlt 2-3 évben ez bedurvult.

Csend, esti bor...

süti beállítások módosítása