Automatikus érzelem

Szegedi kutatók a ComParE Challenge nemzetközi versenyen szép eredményt értek el.

A beszédjel tartalmának, illetve a beszélő személy fölismerése régóta aktív kutatási területek. Újabban viszont egyre népszerűbbek az olyan kutatási projektek, amelyek a beszédjelben rejlő egyéb, nem nyelvészeti tartalmak automatikus kinyerését célozzák meg. Így például a beszélő érzelmeit, életkorát, beszédhibáját stb. próbálják detektálni, de különböző betegségek diagnosztizálása sem lehetetlen a beszédhang alapján.

Az Interspeech konferenciasorozat a beszédtechnológusok egyik legrangosabb nemzetközi konferenciája. Ezen a konferencián több éve meghirdetik az ún. "Computational Paralinguistic Challenge" című versenyt, melynek az a lényege, hogy egy közzétett adatbázis paralingvisztikai "feladványt" tartalmaz, a versenyre jelentkezőknek pedig ezt kell minél pontosabban megfejteniük. Az idei versenyben négy alfeladat szerepelt. A "Social signals" feladatban a nevetést és "ő-zést" tartalmazó szakaszokat kellett megtalálni a beszédben. A "Conflict" feladatban a párbeszédekben (politikai vitaműsorokban) érzékelhető konfliktus erősségét kellett megmérni. Az "Emotions" feladatban az érzelmek detektálása volt a cél. Végezetül az "Autism" feladatban azt kellett megállapítani, hogy a beszélő autista-e, és ha igen, a négy betegség-altípus valamelyikébe is be kellett sorolni.

A versenyben a szegedi Mesterséges Intelligencia Tanszéki Kutatócsoport dolgozói (Gosztolya Gábor, Busa-Fekete Róbert és Tóth László) első helyezést értek el az "emotions" alfeladatban, és második helyet a "social signals" alfeladatban. Gratula!

Csend, esti bor...

süti beállítások módosítása