jan. 25. 2014

+ 1 millió Euró

Eddig az 1.6 és 2 szorzókat sulykoltam a felsőoktatási végzés életjövedelmet növelő faktoraként.

Most a Die Welt írt meglepő számokat. Ezek szerint az ottani főiskolai végzettséggel rendelkezők a betanított munkások teljes életkeresete 2szeresére, az egyetemi diplomát szerzők 2.7-szeresére számíthatnak. A könnyen memorizálható szám mégis az, hogy aki mester diplomát szerez, az pont 1 millió Euróval többet fog keresni átlagosan, mint egy érettségi mentes dolgozó. A szakmunkásképző bizonyítvány negyed- az érettségi félmilkát hoz, a főiskolai diploma pedig 0.9 egységet.

Az említett korábbi számaim a sima érettségizettek életkeresetéhez képesti növekedést mutatták. Mintha erről is írtam volna 1 blogbejegyzést, de nem lelem (majd a nyájas olvasók előássák). 

Ilyenkor azonnal leosztja az ember az eltérést: 45 év x 12 hónap = 540 hó. Ebből aztán 106 / 540 = havi 1850 Eurós többletjövedelem adódik. Ez kb. reális is. De inkább ne számítsuk át Forintra, mert az árt a hazai munkaerőpiacnak. Érdemes az eredeti cikket elolvasnia annak, aki bírja a német nyelvet, pl. az álláskeresés esélyének is jót tesz a diploma.

Csend, esti bor...

süti beállítások módosítása